Uzun Vadeli Hisse Senedi Yatırımcısı Olmak

Uzun Vadeli Hisse Senedi Yatırımcısı Olmak

Yatırımlarınızı 1 yıldan daha uzun bir süre elinizde tutuyorsanız, uzun vadeli bir yatırım stratejisini benimsediğiniz varsayılabilir. Bu stratejinin özünde; hisse senetleri başta olmak üzere tahviller, borsa yatırım fonları, Eurobond’lar gibi finansal enstrümanlara paranızı park edip sabırla beklemek yatar.

Uzun vadeli hisse senedi yatırımı yapmak, aldığınız hisselerde kısa vadede yaşanabilecek kayıpları göz ardı etmeniz anlamına gelecektir. Yatırım stratejileri arasında yer alan uzun vadeli yatırım; yüksek disiplin, güçlü bir psikoloji ve sabır gerektirdiği için bu stratejiyi uygulamak göründüğü kadar kolay olmayabilir.

Kısa vadeli getiriler yatırımcılar için keyifli ve iştah açıcı olabilir. Ancak sermaye piyasalarında işlem yapan biri olarak daha büyük bir ödülün peşinde iseniz, biraz risk almaktan ve zaman zaman para kaybetmeyi kabullenmekten başka bir çareniz bulunmuyor. Kimse her zaman, her işlemde kazanamaz.

Son 10 yılda en çok kazandıran hisse senetleri listesine bağlantıya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Dünyanın önde gelen borsa endekslerinin fiyat hareketlerine ve bu borsalarda işlem gören global şirketlerin hisselerine baktığımızda; uzun vadeli stratejileri benimsemenin ne kadar önemli olduğunu; aylık hatta yıllık bazda yaşanan çalkalanmaların veya kayıpların büyük resim içinde bir öneminin olmadığını görebilirsiniz.

Birçok deneyimli yatırımcı, piyasa uzmanı ve analist, özellikle güçlü şirketlerin hisse senetlerini uzun yıllar boyunca elinizde tutmanızı tavsiye eder. Bu çok basit, ancak basit olduğu kadar da hayat kurtaran bir bilgi olabilir.

Örneğin Amerikan S&P 500 endeksini incelersek, 1975'ten 2023'ye kadar olan 48 yılın sadece 11'inde kayıplar yaşandığını görebilirsiniz. Borsa İstanbul’un son 20 yıllık performansına baktığınızda da benzer bir manzara ile karşılaşırsınız. Ya da EREGL hisselerine bakalım; yalnızca son 5 yıldaki getirisini görebilirsiniz

Örnekleri en basit şekilde yorumlayacak olursak; kısa vadeli dalgalanmalara aldırmadan yatırımlarını devam ettiren ve hedeflerinin gerçekleştirmesini sabırla bekleyen yatırımcıların piyasalardan istedikleri kazancı elde ettikleri söylenebilir.

Düşük faiz oranlarının olduğu ekonomik bir tabloda, yatırımcılar kısa vadeli getirilerini artırmak amacıyla hisse senetlerini sık sık alıp satmaya veya ellerindeki varlıkları sürekli değiştirmeye meyilli olabilirler. Ancak hisse senetlerini uzun vadede elde tutmak, daha mantıklı bir yaklaşımdır ve uzun vadede daha yüksek getiri sağlayabilir.


Şimdi hisse senetlerine uzun vadeli yatırımın avantajlarına daha detaylı bir şekilde göz atalım:

Uzun Vadede Daha Yüksek Kazanç

Finansal piyasalarda yatırım yapabileceğiniz farklı getiri ve risk parametrelerine sahip varlık sınıfları bulunmaktadır. Hisse senetleri, bu varlık sınıfları arasında özellikle de orta-uzun vadede daha yüksek bir performans gösterme eğilimindedir.

10 ya da 20 yıllık getiri oranlarına bakıldığında, hisse senetlerinin genellikle diğer finansal enstrümanlardan daha çok kazanç sağladıkları gözlemlenmiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki sermaye piyasaları görece yüksek getiri potansiyeli sunar. Ancak bu hisseler dev ekonomilerin borsalarında işlem gören dünyaca ünlü şirketlerin hisseleri kadar stabil ve güvenli olmayabilir.

“En iyi yatırım” veya “yatırımdan en yüksek verimi almak” kişiden kişiye değişen olgulardır ve bireysel ve konjonktürel koşullar dikkate alınarak değerlendirilmelidir.

ABD'deki S&P 500 endeksinin performansına bakıldığında, 20 yıllık bir dönemde hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcıların nadiren para kaybettiği görülür. Dünya piyasalarının mazisinde 1929-1939 Büyük Buhran, Kara Pazartesi, Teknoloji Balonu ve 2007-2008 Mortgage Krizi gibi münferit vakalar yaşansa da hem endeksin hem de endeks içindeki yüzlerce şirketin, yatırımların değerini koruduğu hatta hatırı sayılır miktarda kazanç sağladığı söylenebilir.

Geçmişteki fiyat hareketleri gelecekteki getirileri garanti etmeyecektir ancak hisse senetlerine uzun vadeli yatırımın genellikle olumlu sonuçlar verdiğini söylemek de yanlış olmaz. Kısa vadede bazı geri çekilmeler, hatta dönemsel olarak %20 ve üzeri değer kaybı yaşaması, hisse senetleri için normal kabul edilebilir. Şartlar yeniden uygun olduğunda, faaliyetleri dolu dizgin devam eden bir şirketin hisseleri de yeniden değer kazanacak hatta büyük ihtimalle sizi enflasyona karşı da koruyacaktır.

Uzun vadeli yatırımcı olmanın en önemli kuralı, psikolojik olarak güçlü kalmak ve güven duyulan bir varlık üzerinde beklenen getiriyi elde etmek için gerekli sabrı göstermektir. Çünkü varlıklarınızın değeri yükselirken para kazanırsınız ve satış yaparak bunu realize etmek istersiniz. Aksi durumda da para kaybedersiniz ve daha fazlasınık kaybetme korkusu sizi nakde dönmeye iter. Eğer psikolojik olarak bu baskıya dayanma noktasında kendinize güvenemiyorsanız, uzun vadeli bir strateji izlemekte zorlanabilirsiniz. Böyle bir senaryoda profesyonel yatırım danışmanlığı hizmeti almayı düşünebilirsiniz.

Piyasaya Karşı Oynamak

Piyasalarda yaşanan fiyat hareketlerinin doğru şekilde yorumlanmasında birçok yatırımcının zorluk çektiği ve başarılı olamadığı bir gerçektir. İnsanlar genellikle duygusal tepkilere dayalı olarak hareket ederler ve kararlarını mantıkla desteklemeye çalışırken bile kendi ürettikleri subjektif neden-sonuç ilişkileriyle bunu yapmaya çalışırlar. Bu yüzden, tarafsız bir gözle piyasayı analiz etmek çoğu zaman imkansız hale gelir

İnsanlar, borsa düşüşe geçene ve para kaybedene kadar uzun vadeli yatırımcı olduklarını iddia ederler. Ancak en küçük bir kayıpta endişe ve kaygı kendini göstermeye başlar. Acaba başka bir hisse mi alsaydım? Şimdi satıp daha düşük bir fiyattan tekrar mı alsam gibi düşüncelere dalarlar.

Kayıplar arttıkça, korku yerini umutsuzluğa bırakabilir. Bu saatten sonra bu kağıttan bir şey olmaz, üzerimize malı yıktılar gibi söylemler berber koltuğundan toplu taşıma sohbetine kadar hemen her yerde kendini gösterir. Bu, bir psikolojik sınava dönüşür ve bazı yatırımcılar daha fazla dayanamayarak varlıklarını nakde çevirir. Sonuç olarak, zarar etmiş olurlar.

Tam tersi senaryoda yani piyasa yükselirken de çok sayıda yatırımcı hisse senetlerini elinde tutmakta zorlanır. Özellikle düşüş yaşamış ve zor yoldan deneyim elde etmiş yatırımcılar, giriş sermayelerini kurtardıklarında veya küçük bir kazanç elde ettiklerinde hemen hisseden çıkmak isteyebilirler.

Ancak uzun vadeli yatırımcılar hem hisse senetlerinin yükselişinden kaynaklı getiri elde etmeye, hem de temettü almaya devam ederler. Kısa vadeli fiyat hareketlerine takılmazlar ve hedeflerinin gerçekleşmesini sabırla beklerler. Sonunda en fazla kazananlar da genellikle bu yatırımcı profili olur.

Yapılan araştırmalar, borsada işlem gören hisse senetlerinin yıllık performansı ile aynı dönemde yatırım yapmaya başlayanların kazanç grafiklerinin örtüşmediğini göstermiştir. Demek oluyor ki insanlar genellikle piyasadaki ortalama getiri oranının dahi altında bir performans ile yatırım yapıyor. Bu da, pek çok yatırımcının duygusal davranarak yanlış kararlar almaya meyilli olduklarının bir kanıtıdır.

Uzun Vadeli Yatırım Yapmak Neden Bu Kadar Zor?

Uzun vadeli yatırım yapamama konusunda çeşitli zorluklarla yüzleşiriz.

İşte bazı nedenler:

  • Duygusal Tepkiler: Para konusu insanları duygusal olarak etkileyebilir. Piyasa düşüşe geçtiğinde panikleyebilir ve karamsarlığa kapılabilirler. Kısa vadeli kayıplar veya dalgalanmalar, insanları hızlı bir şekilde karar değiştirmeye ve panik satışlarına yönlendirebilir.
  • Kısa Vadeli Düşünme: Birçok insan anlık kararlar almaya meyillidir ve kısa vadeli kazançları hedefler. Bir tatil parası hatta bir akşam yemeği parası çıkarmak gibi motivasyonlar buna sebep olabilir. Ancak uzun vadeli yatırımların faydalarını göz ardı etmiş olurlar.
  • Analiz Aşırılığı: Borsaya çok fazla zaman harcayan yatırımcılar, sürekli analizlere maruz kalabilirler. Bu durum, daha sık al-sat yapma eğilimini artırabilir. Ancak bu sürekli hareketlilik, başarı şansını azaltabilir. Basit bir "satın al ve tut" stratejisinin uzun vadede daha iyi sonuçlar verebileceği göz ardı edilebilir.
  • İzlemekten Vazgeçememe: Bazı insanlar ekran karşısında hisse senetlerini sürekli izlemek ve fiyat hareketlerini takip etmek isteyebilirler. Bu, duygusal tepkilerin artmasına ve hatalı kararların alınmasına neden olabilir.

Uzun Vadeli Hisse Yatırımının Avantajları

Uzun vadeli hisse yatırımı, sabır ve disiplin gerektiren, finansal hedeflere ulaşmada etkili bir stratejidir. Bu strateji, piyasa dalgalanmalarından etkilenmek yerine uzun dönemde şirketlerin büyüme potansiyeline dayanır ve çok sayıda avantajı da beraberinde getirir.

Alım Satım Komisyonundan Kaçınma

Hisse senetlerinizi daha uzun süre elinizde tutmak, sık sık al-sat yapmaktan daha ekonomik bir seçenektir; çünkü yüksek komisyon ödemekten kurtulursunuz

Borsada hisse senedi işlemlerine aracılık eden kurumların hemen hepsi, bu alım satımlardan komisyon alır. Bu masraflar başlangıçta küçük miktarlar gibi görünebilir, ancak zamanla hesabınızdan önemli bir miktarın uçup gittiğini fark edebilirsiniz. Komisyonlara ek olarak, bazı aracı kurumlar hesap işletim ücreti gibi ek masraflar da talep edebilir.

Biriken Temettü Gelirleri

Temettü, şirketlerin hissedarlara dağıttığı kar payıdır. Uzun vadeli hisse senedi yatırımcısı olarak, özellikle kar payı dağıtan şirketlerden oluşan bir portföyünüz varsa, hisse fiyatındaki artışlara ek olarak biriken temettülerden de kazanç elde edersiniz.

Bazı şirketler, hisse senedi sahiplerine düzenli olarak temettü ödemesi yapar. Bu gelirleri nakde çevirmek ve adeta bir maaş gibi kullanmak ilk bakışta cazip gelebilir, ancak daha verimli olan seçenek, temettüler ile daha fazla hisse satın almak olabilir. Böylece hisse adedinizi düzenli olarak artıran gerçek bir uzun vadeli yatırımcıya dönüşebilirsiniz.

Uzun vadeli yatırımlarla ilgileniyorsanız; bağlantıya tıklayarak temettü veren hisseler 2023 sayfamıza göz atabilirsiniz.

Büyüme Hisselerinin Değerlendirilmesi

Büyüme hisseleri, ekonomik koşulların iyi gittiği ve borsada fiyat hareketinin yukarı yönlü olduğu dönemlerde yatırımcılarına en fazla getiri sağlayan hisse türüdür. Uzun vadeli büyüme potansiyeline sahip olduğunu düşündüğünüz şirketlere yatırım yapabilir ve bu şirketlerin beklenen performansı ortaya koyması için sabırla bekleyebilirsiniz. Şirket büyüdüğü zaman bilinirliği artaca ve daha fazla yatırımcı hisselerin sahibi olmak isteyecektir. Siz de ucuz bir fiyattan aldığınız bu payları artık yüksek bir değerden satma şansına kavuşmuş olacaksınız.

Bununla birlikte büyüme hisseleri, göreceli olarak biraz daha yüksek risk içerir. Ekonomik zorluklar yaşandığında veya daralmalar meydana geldiğinde, bu tür şirketler sermaye bulmakta zorlanabilirler. Büyüme hisseleri böyle dönemlerde büyük sermayeli ve yapısal olarak olgunlaşmış şirket hisselerine kıyasla daha keskin düşüşler kaydedebilirler.

Büyüme hisseleri, uzun vadeli yatırımcılar için oldukça cazip bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır İyi bir araştırma sonrasında bu tür şirketlerden birkaçını portföyünüzde bulundurmak akıllıca olabilir. Ancak büyüme hisselerinin yanı sıra temettü veren hisselere ve büyük sermayeli şirketlerin hisselerine de portföyünüzde yer vererek dengeli bir hisse sepeti oluşturabilirsiniz.

Son Makaleler
Hesap Aç   0212 367 37 77
Bilgi Formu X
Bir hata oluştu, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz! Form iletilmiştir, teşekkürler.
Bilgi Formu