Melek Yatırımcı Nedir?

Melek Yatırımcı Nedir?

Son yıllarda girişimcilik ekosisteminde önemli bir yeri olan melek yatırımcılar, işini büyütmek isteyen girişimcilere çeşitli olanaklar sunar. Söz konusu yatırımcılar yeni gelişen şirketlere yatırım yapan bireyler olarak tanımlanabilir.

İngilizcede “angel investor” adıyla tanınan kişiler, yatırım başlangıç tutarı olarak girişimcilere çeşitli tutarlarda finansman desteği sağlayabilir. Bireysel olarak şirketlere yatırım desteği sunabildiği gibi bazen de birkaç yatırımcıyla birleşerek firmaların finansal kuruluş ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

Melek Yatırımcılar Ne İş Yapar?

Melek yatırımcılar yeni kurulan şirketler için finansal bakımdan önemli bir konumda bulunur. En önemli işlevleri şu şekildedir:

  • Söz konusu yatırımcı profili, start-up adı verilen ve piyasaya yeni atılan şirketlere fon sağlar.
  • Yatırımlarının %5 ila %10’unu melek yatırımlar üzerinden gerçekleştirir.
  • İlgili yatırımcılar çoğunlukla yeni işleri büyütme hevesinde olan tutkulu kişilerdir. Yatırım yapmak ve daha fazla kazanmak, temel yatırım anlayışlarıdır.
  • Yatırımcılar, yeni kurulan şirketler için bir rehber ya da danışman niteliği taşır. Bu süreçten keyif alan kişiler, gelişim süreci sonunda da şirket işleriyle yakından ilgilenebilir.
  • Yatırımcılar, girişimlere bir nevi mentorluk yaptıkları için ilgi alanlarındaki şirketlere yönelme eğilimindedir.

Melek Yatırımcıların Özellikleri Nelerdir?

Melek yatırımcıların başlıca özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yatırımcıların finansal alanda bilgi sahibi olması önemli bir özelliktir. Bu sayede işletmelerin finansal durumunu anlayarak girişimcilerin kararlarına yön verebilirler.
  • Girişimcilik tecrübeleri olduğundan yeni kurulan işletmelerin nasıl büyüyebileceği hakkında bilgi sahibidirler.
  • Sektörün önde gelen aktörleriyle bağlantı kurarak girişimcilere çeşitli fırsatlar sunabilirler.
  • Yatırım yapılan sektör hakkında derinlemesine bilgi sahibi olan yatırımcılar, girişimcilere işlerin ilerlemesi adına avantajlar sağlayabilirler.
  • İş dünyası risklerle doludur. Melek yatırımcılık doğası gereği büyüme hedefi olan yeni girişimlere destek olduğu için potansiyel riskler içerdiği vurgulanabilir.
  • İşletmelerin gelişimi ve büyümesi adına adeta bir mentor gibi davranan yatırımcılar, girişimcilere tavsiye ve önerileriyle yardımcı olabilir.

Melek Yatırımcı Nasıl Olunur?

Melek yatırımcı olarak yeni girişimler keşfetmek, girişim yolculuğunda işletmeleri bekleyen zorluklar hakkında bilgi sahibi olmak ve tercihen girişimcilik geçmişine sahip olmak bu alanda yatırım yapmak için öne çıkan kriterlerdir.

Risk sermayedarlarıyla iletişime geçmek ve iş ağını genişletmek melek yatırım kariyerinin gelişimine yardımcı olabilir. Ayrıca yatırımlara yeni başlamayı düşünen kişilerin melek yatırım ağlarına katılma yolunu denemesi de tavsiye edilir.

Melek Yatırım Platformları Kimlere Yatırım Yapar?

Melek yatırımlar iş dünyasına yeni atılan her şirket için uygun bir seçenek olmayabilir. Melek yatırım platformlarının en çok tercih ettiği işletme türleri şu şekildedir:

  • Gelecek vadeden sektörlerde yeni kurulan şirketler, melek yatırımcıların potansiyel yatırım hedefindedir. Platformlar üzerinden tanışacağınız yatırımcılar finansal desteğe ek olarak işinizin farklı bölümleri konusunda da size fikir verebilir.
  • Son yıllarda artan talepler ve endüstri verileri göz önüne alındığında hızlı büyüme potansiyeli olan şirketler melek yatırımlar için uygundur. Örneğin, enerji ve teknoloji şirketleri hızlı gelişim gösterme olasılığı sunan işletmeler olarak gösterilebilir.
  • Sektöründe öncü bir rol üstlenmeye hazırlanan şirketler, melek yatırımlar için idealdir. Bu tip şirketler, denenmemiş bir ürün veya hizmetle sektöre yenilik getirmeyi vadettiği için yatırım değeri yüksektir.

Melek Yatırımcı Nasıl Bulunur?

Eğer yeni bir şirket kurmayı planlıyorsanız ve size destek olacak yatırımcılara ihtiyacınız varsa çeşitli etkinlikler ve yatırım ağları üzerinden yeni yatırımcılarla tanışabilirsiniz.

Genel olarak melek yatırımcı bulmak için izlemeniz gereken yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Melek yatırım ağlarına başvurabilir ve bu platformlar üzerinden yatırım projelerinizi yatırımcılara sunabilirsiniz.
  • Ticaret odalarına başvurarak bölgenizde bulunan yatırımcılara erişebilirsiniz.
  • Network geliştirme etkinliklerini takip ederek burada yeni insanlarla tanışabilirsiniz.
  • Birlikte iş yaptığınız kişilere danışabilirsiniz.
  • Üniversitelerin düzenlediği girişimcilik programlarına katılabilirsiniz.
  • Sizinle aynı sektörde bulunan ve başarılı olmuş girişimcilere ulaşmayı deneyebilirsiniz.

En Popüler Melek Yatırımcı Platformları

Melek yatırım konusunda öne çıkan pek çok ağ ve platform bulunur. En çok tercih edilen platformlar şu şekildedir:

  • Aslanoba Capital
  • Quora
  • Etohum
  • Galata Business Angels
  • TEB Özel Melek Yatırım Platformu
  • Lab X
  • Inventram

Melek Yatırımcıların Girişimcilik Ekosistemindeki Yeri ve Önemi

Girişimcilik dünyasında önemli bir yeri olan yatırımcılar, parlak ve orijinal iş fikirlerinin hayata geçirilmesinde rol oynar. Riski yüksek ve büyüme potansiyeli olan işletmelere yatırım yaparak ekonomik ve sosyal açıdan ülkenin gelişimine katkı sağlar.

Bu noktada konuya, yalnızca girişimcilerin fikirlerini hayata geçirebilmelerini kolaylaştırmaları açısından bakmamak gerekir. Aynı zamanda melek yatırımcılar, tüketicilerin yeni ürün ve hizmetlerle buluşmasına da aracılık ederler. Ayrıca katma değeri yüksek girişimlerle ülkede global ölçekte ses getirecek projelerin ortaya çıkmasına yardımcı olabilirler.

Melek Yatırımcı Olmanın Avantajları

Melek yatırım projelerinde yer almanın yatırımcılar açısından cazip tarafları vardır. Başlıca avantajlar aşağıdaki şekildedir:

  • Yatırımcılar çok sayıda sektörle iç içedir ve zamanla geniş bir iş ağına sahip olur.
  • Yeni projelere yatırım yapan kişiler sadece bireysel değil, toplumsal anlamda da değerli iş birlikleri kurma fırsatı yakalar.
  • Yatırımcılar, projeye erken aşamada dahil olabilir. Böylece gelecek vadeden bir yatırım olanağı yakalayabilirler.
  • Geniş iş ağları vasıtasıyla şirketler için potansiyel müşterilere daha kolay erişebilir ve şirketin gelişim sürecini hızlandırabilirler.
  • Yatırımcılar, doğru yatırım stratejileri sayesinde önemli bir gelir potansiyeline sahip olabilir.

Melek Yatırımcı Olmanın Riskleri

Melek yatırım yapan bireylerin karşı karşıya kaldığı riskler de bulunur. Yeni kurulan şirketlerin yönetim süreçlerine çok fazla dahil olan yatırımcılar, girişimcilerin iş yönetme özgürlüğünü elinden alabilir. Bu durum, projenin gelişimine sekte vurabilir.

Aynı zamanda yanlış yatırım planlamaları yatırımların geri dönüşünde sorun oluşturabilir. Melek yatırımcılık, özellikle doğru planlanmadığında diğer yatırım türlerine kıyasla daha fazla kayıp riskini beraberinde getirebilir.

Bir diğer risk olasılığı olarak girişimcilerle farklı görüşlere ve beklentilere sahip olmak da sayılabilir. Böyle bir durum yatırımcıların, proje yöneticileriyle uyumsuzluk sorunu yaşamasına yol açarak orta ve uzun vadede varılacak hedefler konusunda anlaşmazlıklara neden olabilir.

Melek Yatırım Hakkında Merak Edilenler

Melek yatırımcılar yüzde kaç hisse alır?

Yatırımcılar yeni bir projeye dahil olurken işletmenin bir bölümüne veya şirket hisselerinin bir kısmına sahip olma yolunu seçebilir. Yatırımcının pay oranı şirketin büyüme hızı, yatırımcının şirkete gösterdiği destek ve yatırım miktarı gibi etmenlere göre değişiklik gösterir.

Melek yatırımcılar yatırımlarının karşılığı olarak ne bekler?

Yatırımcılar, yatırımlarının karşılığı olarak işletmelerden bazı beklentiler içinde bulunabilir. Genel olarak doğru bir risk yönetimi ile yatırım getirisi, güçlü bir iş birliği ve büyüme potansiyeli bunlar arasında sayılabilir.

Melek yatırım finansmanı ne demek?

Girişimcilikte melek finansmanı adıyla da anılan melek yatırım finansmanı modeli, iş hayatına yeni atılan şirketlerin finansal ihtiyaçlarını ve rehberlik taleplerini karşılamayı amaçlayan bir finansman türüdür. Söz konusu finansmanın amacı istihdam yaratmak, üretim faaliyetlerine katkı sağlamak ve ülke ekonomisini canlandırmaktır.

ABD ve Avrupa’da sıkça talep gören finansman modeli Türkiye’de ise yeni gelişen ve sınırlı uygulanan bir sistemdir.

Son Makaleler
Hesap Aç   0212 367 37 77
Bilgi Formu X
Bir hata oluştu, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz! Form iletilmiştir, teşekkürler.
Bilgi Formu