Borsada tavan fiyat, bir hisse senedinin gün içinde ulaşabileceği en yüksek değeri ifade eder. Yatırımcılar, hissenin gün içinde yükselebileceği maksimum fiyatı bildikleri için pozisyonlarını bunu gözeterek alabilirler.
Borsa İstanbul’da tavan fiyat hesaplaması, hissenin son kapanış fiyatı üzerinden yapılmaktadır. Tavan fiyat uygulamasına göre, bir hissenin değeri bir önceki kapanış fiyatının en fazla %10 fazlası olabilir. Örneğin, bir gün evvel seansı 100 TL’den kapatan bir hisse, ertesi gün tavan yapmışsa fiyatı 110 TL’ye ulaşmış demektir.
Tavan fiyat uygulaması, piyasada aşırı oynaklığı ve ani spekülatif yükselişleri önlemek için kullanılır. Bu sayede, belirli bir finansal ürünün değeri o gün içinde belirlenen tavan fiyatından daha fazla artamaz ve yatırımcıların ani ve büyük fiyat hareketleri nedeniyle beklenmedik zararlara uğraması engellenmiş olur.
Bu uygulama, aynı zamanda hisse senedi fiyatlarının gerçek değerinden uzaklaşmasına ve yatırımcıların işlem yapma isteklerinin kısıtlanmasına yol açabilir. Bu nedenle, tavan fiyat uygulaması bazı durumlarda eleştirilere yol açabilmektedir.
Tavan fiyat yanında bir de taban fiyat uygulaması bulunur. Adından da anlaşılacağı gibi; hissenin gün içinde ulaşabileceği en düşük değeri ifade eder. Hisse fiyatı taban fiyatın altına düşemez.
Hisse senedinin "tavan olması", borsada işlem gören bir şirketin hisse senedinin belirli bir süre boyunca, fiyatının belirlenen maksimum değeri aşamaması durumunu ifade eder. Yani, belirli bir gün içinde hisse senedinin fiyatı tavan fiyat seviyesine ulaşır ve buradan daha yukarı hareket edemez.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler. Eğer hisseye yönelik talep devam ederse, bir süre boyunca üst üste tavan fiyata ulaşma olasılığı da mevcuttur.
Hisse senedinin tavan yapmasının yani işlem gününde %10 getiri sınırına ulaşmasının nedenleri şunlar olabilir:
Hisse senedinin tavan yapması, fiyatın hızla yükselmesi nedeniyle yatırımcıların dikkatli olması gereken bir durumdur. Tavan fiyat uygulaması ile kontrol altına alınmaya çalışılsa da, yatırımcıların ani ve büyük fiyat hareketleri nedeniyle beklenmedik zararlara uğramamak için piyasaları ve şirketleri dikkatli bir şekilde takip etmeleri önemlidir.
Tavan yapmış hisse elbette alınabilir. Eğer söz konusu varlık yüksek bir potansiyel barındırıyorsa, günlerce hatta haftalarca tavan fiyata ulaşarak yatırımcılarının yüzünü güldürebilir. Burada fiyattan ziyade, şirketin hisselerinin neden yükseldiğini anlamak önemli olacaktır. Nitelikli bir temel analiz ile fiyat artışını tetikleyen faktörler tespit edilebilir ve bunların mantıklı bir zemini olduğu doğrulanırsa o hisse senedine tavan yapmış olmasına rağmen yatırım yapılabilir.
Hissenin tavan yapması, yatırımcılar arasında ilginin yoğun olduğunu gösterir ve bu durum, hisse senedinin yüksek talep gördüğü ve popüler olduğu anlamına gelir.
Tavan yapmış ve özellikle tavan fiyatta kilitlenmiş bir hisse senedi için genel kanaat, yükselişin bir sonraki işlem günü de devam edeceği yönündedir. Bir çok yatırımcı bu durumu bir alım sinali olarak yorumlar.
Bazı yatırımcılar ise tavan yapmış hisseleri satma eğilimindedir. Fiyat gün içinde daha fazla yükselemeyeceği için, bu yatırımcı davranışı da son derece normal değerlendirilir. Elde edilen kazançlar realize edilir ve hisseye yönelik alınacak pozisyon, bir sonraki işlem günü tekrar değerlendirilir.
Yatırımcılar, hissenin tavan yaptığını gördüklerinde, normalden dikkatli olmalı ve piyasa koşullarını, şirket haberlerini ve hisse senedinin gerçek değerini iyi analiz etmelidir.
Tavan fiyat, borsanın işleyişi ve yatırımcıların korunması noktasında birtakım avantajlar içerir:
Uygulamanın temel maksadı yatırımcıların korunması ve piyasanın sağlıklı işlemesi olsa da, bu uygulama bazı olumsuzlukları da beraberinde getirir:
Bir hisse senedinin fiyatı bir önceki kapanış fiyatına göre 10% yükseldiğinde tavan fiyatına ulaşmış olur. Bu noktadan itibaren fiyat daha yukarı çıkamayacağı için alım yapmak isteyenlerin sayısında bariz bir azalma olabilir. Bazı yatırımcılar ise karlarını realize etmek için hisseyi tavan fiyatından satmak isteyebilir.
Son durumda, alıcıların ilgisi düşmüş satış baskısı ise artmıştır. Bu dinamikler doğrultusunda, hissenin değeri tavan fiyatın altına düşebilir. Borsada sıklıkla yaşanan bu duruma tavan bozmak ya da tavan çözmek adı verilir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse, ABC hissesi tavan fiyata ulaşmış ve onun üzerine yatırımcılardan 2 milyon lot daha alış emri girilmiş olsun. Diğer yandan, hisseyi elinde bulunduran bir diğer yatırımcı grubu, tavan fiyattan 4 milyon lotluk satış emri girerse fiyat orada tutunamaz ve aşağı çekilmeye başlar. Yani, hissede “tavan bozulmuş” olur.
Tavan kilit kavramı, borsada bir hisse senedinin tavan fiyatına ulaşıp orada tutunduğu durumu ifade etmek için kullanılır. Yani hissenin değeri, gün içinde ulaşabileceği en yüksek fiyata çıkmasına rağmen satış baskısı görmüyor ve o değerden alım satım görmeye devam ediyorsa, hisse “tavanda kilitlenmiş” benzetmesi yapılır.
Sonuç
Hisse senedinin tavan yapması, yatırımcılar için hem olumlu hem de olumsuz sinyaller verebilir. Tavan yapması, genellikle hisse senedinin fiyatındaki yükselişin devam edeceği beklentisini yarattığı için yatırımcılar tarafından olumlu bir sinyal olarak algılanır. Ancak, yükseliş trendi her zaman devam etmeyebilir ve hisse senedi fiyatı düşebilir. Bu nedenle, yatırımcılar hisse senedinin tavan yapmasından sonra dikkatli bir şekilde analiz yaparak karar vermelidirler.