Ünlü Yatırımcıların Borsa Stratejileri

Ünlü Yatırımcıların Borsa Stratejileri

Borsa, pek çok yatırımcı için fırsatları ve riskleri bir arada sunar. Böylesine dinamik bir alanda eğitim, sabır ve şans gibi unsurlar başarının temel anahtarıdır. Bunun yanı sıra kendine güvenmek ve piyasayı takip etmek de borsada birikimlerini doğru değerlendirmek isteyenler için önemli noktalardır.

Peki, borsada nasıl başarılı olunur? Dünyanın en ünlü yatırımcılarının stratejileri neler? Gelin, borsada başarılı olabilmeye yardım eden faktörlere ve ünlü kişilerin tavsiyelerine yakından bakalım.

Borsada Nasıl Başarılı Olunur?

Birikimlerini değerlendirmek ve geleceğe yatırım yapmak isteyen pek çok kişi, şansını borsada denemek ister. Borsa kısa vadede yüksek getiri potansiyeli barındırdığı gibi uzun vadeli temettü yatırımcıları için de uygun seçenekler sunmaktadır.

Ancak borsada her zaman beklentiler gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle gelir potansiyeli yakalayabilmek için her yatırımcının bilmesi gereken bazı kurallar bulunur.

Başarılı bir yatırımcı olabilmek için üzerinde durmanız gereken başlıca noktalar aşağıdaki gibidir.

Borsada Tecrübe Kazanmak

Borsada tecrübe sahibi olmak, sizi diğer yatırımcıların önüne geçirebilir. Deneyim sahibi olmak, her konuda olduğu gibi borsada da oldukça değerlidir.

Borsada hem kazanç hem de kayıp yaşamak ve her iki durumu da deneyimlemek kişinin tecrübe kazanmasına yardım eder. Hatalardan ders çıkarabilmek ve kazançlardan strateji oluşturabilmek, başarılı olmaya katkı sunar.

Borsada deneyim kazanmak adına sanal oyunlar veya deneme hesapları üzerinden işlem yaparak stratejilerinizi değerlendirme fırsatı yakalayabilirsiniz. Ek olarak yatırım yaparken düştüğünüz hata ve tuzakları da inceleyerek gerçek yatırımlarınız sırasında bunları yapmaktan kaçınabilirsiniz.

Yeterli tecrübenin ardından gerçek bir yatırım hesabı açıp borsada küçük miktarlarla yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Tecrübe kazandıkça yatırdığınız miktarları artırabilirsiniz.

Borsa Eğitimi Almak

İyi bir borsacı olmanın ve yatırımlarınızda başarı yakalamanın temel yollarından biri de borsa eğitimi almaktır. Eğer borsa konusunda hiç bilginiz yoksa ve öğrenmek istiyorsanız bu konudaki kursları inceleyebilir, eğitim materyallerinden yararlanabilirsiniz.

Günümüzde bu alanda online kurslar ve eğitimler oldukça fazladır. Bu tür ücretsiz araçlardan faydalanarak finans dünyasıyla tanışabilirsiniz.

Eğitiminiz sırasında borsa işlem saatleri, emir tipleri, yatırım araçları ve endeksler gibi temel teorik bilgileri öğrenebilirsiniz. Ayrıca borsa ile ilgili finans kitapları okuyabilir ve yatırım kurslarına katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Finansal okur yazarlığınızı iyileştirmek için ücretsiz teknik analiz eğitimi programımıza da göz atabilirsiniz.

Borsada Strateji Üretmek

Borsada başarılı olabilmek için birçok yaklaşım bulunur. Strateji belirlerken bunun hedeflerinize ve piyasa koşullarına uygun olması gerekir.

Uygulayabileceğiniz alım-satım ve yatırım stratejilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Değer yatırımı, değeri düşük hisse senetlerine yatırım yapmak anlamına gelir. Basit bir strateji olmasına karşılık risk potansiyelinin de yüksek olduğunu vurgulamak gerekir.
  • Büyüme yatırımı gelecek vadeden şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapma amacı taşır. Bu yöntem, orta-uzun vadeli bir strateji olarak kabul edilebilir.
  • Temettü yatırımı ise şirketlerin her yılın farklı dönemlerinde yatırımcılara belirli oranlarda kȃr payı dağıtmasına dayanır. Özellikle yüksek adette hissesi olanlar için ideal olan yatırımda temettü ödeme sıklığı ve oranı şirkete göre değişebilir.

Borsada tercih ettiğiniz yatırım stratejileri finansal hedefleriniz değiştikçe farklılaşabilir. Ayrıca yatırım yöntemlerinizi çeşitlendirerek daha başarılı bir risk yönetimi de yapabilirsiniz.

Piyasayı Takip Etmek

Getiri elde edebilmek için borsanın ne zaman düşüp yükselebileceği konusunda fikir sahibi olabilmelisiniz. Bu da piyasayı takip etmek, iç ve dış piyasalarda gelişen olayları izlemek anlamına gelir.

Siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeler piyasaları yakından etkiler. Yaşanan gelişmeler karşısında endeksin yukarı veya aşağı yönlü hareket edebileceğini öngörebilmek, stratejilerinize daha sağlıklı yön verebilmenize imkân tanır.

Buna göre fiyatların düşüş yaşayacağını öngördüğünüz zamanlarda elinizdeki hisseleri önceden değerinde satmanız, düşük endekste ise fiyatının altında almanız en basit getiri sağlama mantığı olarak tanımlanabilir.

Ünlü Yatırımcıların Stratejilerini İncelemek/Takip Etmek

Borsa tarihinde adından söz ettirmiş dünyaca ünlü borsa yatırımcıları vardır. Söz konusu yatırımcılar, yıllar boyunca piyasalarda yatırım yapmış ve ciddi kazançlar elde etmiştir.

Ünlü yatırımcıları bu kadar başarılı yapan ise uyguladıkları stratejilerdir. Yatırım stratejilerini dönemsel olarak güncelleyen ve riskleri yönetebilen yatırımcılar, kişisel yöntemleriyle başarı yakalamıştır.

Warren Buffet ve Ray Dalio gibi meşhur borsa yatırımcılarının stratejileri hakkında bilgi sahibi olmak ve onların borsa anlayışlarını analiz etmek, size yatırım konusunda ilham verebilir. Yatırımlarınızı yaparken ünlü isimlerin sözlerini ve yöntemlerini rehber niteliğinde değerlendirebilirsiniz.

Dünyanın En Başarılı Yatırımcıları

Dünyanın en ünlü yatırımcıları arasında Warren Buffet, Ray Dalio ve Howard Marks gibi isimler başı çeker. Aşağıda sıraladığımız bu isimler, borsada uzun ve riskli yolları aşarak başarılı olmuş kişilerdir.

İşte borsanın önde gelen isimlerinin başarı hikayeleri ve stratejileri:

Warren Buffet

Değer yatırımı denince akla gelen ilk isimlerden biri Warren Buffet’tır. Borsadaki efsaneler arasına adını yazdıran ünlü isim 1930 yılında dünyaya gelmiştir.

11 yaşındayken hisse senedi alıp satmaya başlayan Buffet, yatırım dünyasına erken atılan bir yatırımcıdır. Columbia İşletme Okulu’nu bitiren Warren Buffet mezuniyetin ardından hisse yatırımlarına devam etmiştir. Ünlü yatırımcı bu esnada kendi şirketleri olan Buffet Associates ve Buffett Partnership’i kurmuştur.

Bu yatırımlarında başarılı olan isim 1969 yılında ani bir kararla tüm hisselerini satarak Berkshire ve Diversified adlı şirket hisselerini satın almıştır. Hisseleri belirli bir süre sonunda tavan yapan yatırımcı milyarderler listesine adını yazdırmıştır.

Uzun vadeli yatırımlar yapan Buffet, tam bir değer yatırımıcısıdır. Gerçek değerinin altındaki hisseleri bulmakta uzman olan yatırımcı, uzun vadeli yatırımlar yaparak şirketlerin değerlenmesi sonucu kazanç elde eder. Temel analiz yöntemleriyle şirketleri değerlendiren Buffet, risk yönetimi ve sabır gibi özellikleriyle öne çıkar.

Bekle… Sonra Saldır (Wait… Then Pounce)

Buffett, yatırım yapmak istediğiniz bir şirket bulduğunuzda derin bir nefes almanızı ve bir adım geri atmanızı tavsiye eder. Makul bir değerleme elde etmek için hisse senedine zaman tanımayı ve ardından piyasa düzeldiğinde hareket etmeyi önerir.

Rotada Kal (Stay the Course)

Buffett’ın vurguladığı noktalardan biri de harekete geçtikten sonra yatırım strajenize sadık kalmanızdır. Fiyat hareketlerinde bir dalgalanma gördüğünüzde hemen elinizdeki hisseleri satmamalı, aksine satın alarak birikiminizi artırmayı düşünmelisiniz.

Şirketleri Seçin, Hisseleri Değil (Pick Businesses, Not Stocks)

Buffett’ın yatırımcılara diğer bir tavsiyesi de her zaman satın alacakları hisse senedinin arkasındaki işi bilmeleridir. Anladığınız ve hakkında biraz bilgi sahibi olduğunuz işlere yönelik hisselerden alım yapmalısınız. Böylece gelişmeleri daha kolay takip edebilirsiniz.

Ray Dalio

Hedge fon yöneticisi ve hayırsever olan Ray Dalio, dünyanın en büyük hedge fonunun sahibidir. 1949 yılında doğan Dalio dünyanın önde gelen yatırımcılarından biri olarak bilinir.

Long Island Üniversitesi’nden mezun olan isim 1975 senesinde Bridgewater Associates adlı bir yatırım şirketi kurmuştur. Şirketini kısa sürede dünyanın bir numarası haline getiren Dalio, sosyal sorumluluk projelerine de büyük katkı sağlamıştır.

Öğrenmeye ve eleştiriye her zaman açık olan Ray Dalio, hatalarından ders çıkarma prensibine sahiptir. Tüm bu özellikler onu başarılı bir borsa yatırımcısı haline getirmiştir.

Yatırım kararlarında duygusal olmaktan kaçınan isim, rasyonel stratejiler oluşturmaya önem verir. Bu sayede Dalio’nun yatırımları güvenli ve tutarlı ilerlemiştir. Ünlü isim risk yönetimi, piyasa analizi ve karar verme gibi süreçlerde başarı sahibidir.

Tüm Koşullar İçin Portfolyo (All Weather Portfolio)

Ray Dalio’nun yatırım stratejisinin temelinde çeşitlendirme yatar. All Weather Portfolio adı verilen bu yöntemde portföyünüz; hisse senetleri, tahviller, altın ve emtialar gibi çeşitli varlık sınıflarını barındırır.

Bu sınıfların her biri farklı derecede risk korumasına sahiptir. Ray Dalio'ya göre bu tür yatırımların riskleri azaltmayı ve risk yönetimini optimize etmeyi mümkün kılmasının nedeni budur. Etkili varlık çeşitliliğini korumak için portföyün düzenli olarak yeniden dengelenmesi gerekir.

All Weather Portfolio ilkesine uygun olarak bir yatırım stratejisi şu şekilde düzenlenebilir:

  • Hisse senetleri: Portföyün %30-40'ını teşkil edebilir. Bunlar S&P 500 endeksinde yer alan büyük şirketlerin hisseleri olabilir.
  • Uzun vadeli tahviller: Portföyünüzün %15-40 kadarını uzun vadeli tahvillere ayırabilirsiniz. Bunlar devlet veya şirket tahvilleri olabileceği gibi yüksek getirili tahviller de olabilir.
  • Kısa vadeli tahviller: Aynı şekilde %15-40 oranında kısa vadeli tahvilleri düşünmelisiniz. Örneğin, kredi değeri düşük şirket tahvilleri veya hazine bonoları bir tercih olabilir.
  • Altın: Yatırımlarınızın %7,5-10’u altına yapabilirsiniz. Enflasyona ve piyasa dalgalanmalarına karşı korunma olarak altına her zaman yer ayırmalısınız. Bunun için ülkemizde değerlendirebileceğiniz avantajlı seçeneklerden biri de Altın S1 sertifikasıdır.
  • Emtialar: %7,5-15 oranında da borsalarda işlem gören emtia temelli fonlara yapılan yatırımlar yapabilirsiniz.

Howard Marks

Amerikalı fon yöneticisi ve yazar olan Howard Marks, 1946 yılında doğmuştur. Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu’nda lisans eğitimini tamamlayan yatırımcı Chicago Üniversitesi’nde yüksek lisansını yapmıştır.

Citicorp’ta hisse senedi araştırma analisti olarak işe başlayan Marks, ardından TCW Group bünyesinde borç fonlarını organize etmiştir. 1995 yılında Oaktree Capital Management şirketini kuran isim, borçlu menkul kıymetlerin yatırım işlerine odaklanmıştır ve şirketini kendi alanında dünyada ilk sıraya taşımıştır.

Risk yönetimi konusunda tam bir uzman olan Marks, yatırımların kişisel duruma göre belirlenmesini tavsiye eder. İş ve piyasa döngülerini sürekli analiz eden yatırımcı, bu yolla avantaj elde etmenin gücüne inanır.

Yatırımlarda psikoloji yönetmenin önemine de değinen Marks, yatırımcılara boğa piyasasında ortalama gelir elde etmeyi, ayı piyasasında ise minimum kayıp yaşamayı öğütler. Yani, kazanmaya oranla daha az kaybetmek yatırımcının temel stratejilerindendir.

Piyasa zamanlama stratejilerine göre hareket eden Howard Marks, kriz fırsatlarında yatırım yapmak için nakit bulundurmak gerektiğinin altını çizer.

İkinci Düzey Düşünme (Second-Level Thinking)

Howard Marks’ın ikinci düzey düşünme olarak adlandırdığı yaklaşım, hem piyasa normlarını hem de kendi yatırım kararlarınızı eleştirel gözle değerlendirebilmek olarak tanımlanabilir. Buna göre piyasadaki fikir birliğinden farklı beklentilere ve farklı yatırımlar içeren bir portföye sahip olmanız iyidir, ancak yalnızca haklı olduğunuzda… Dolayısıyla karar sürecinde hem piyasadaki diğer unsurlara hem de kendi fikirlerinize meydan okumanız gerekir.

Burada Marks’ın öne sürdüğü en temel nokta, popüler olmayan ve yeterince ilgi görmeyen menkul kıymetlerin keşfedilmesidir. Bu yöntemi izlediğinizde gerçekten potansiyeli olan, ancak henüz analistler tarafından öne çıkarılmayan hisseleri bulabilir ve yüksek getiriler elde edebilirsiniz. Ancak elbette bunu yaparken yüksek güvenlik marjına sahip olmaya da önem vermelisiniz.
Son Makaleler
Hesap Aç   0212 367 37 77
Bilgi Formu X
Bir hata oluştu, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz! Form iletilmiştir, teşekkürler.
Bilgi Formu