Parabolik SAR İndikatörü Nedir?

Parabolik SAR İndikatörü Nedir?

Finans ve yatırım ekosisteminde doğru analiz için grafik okumak oldukça önemlidir. Grafiklerdeki hareketleri bazı indikatörlerle destekleyerek daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Türkçede gösterge olarak ifade edilebilen indikatörler, trendin yönü veya yoğunluğuyla ilgili analiz yapılabilecek ipuçları verir. Geçmişteki fiyat hareketleri baz alınarak oluşabilecek ihtimaller üzerinden analiz yapmak için indikatörlere ihtiyaç vardır.

İndikatörler; fiyat hareketlerini tespit etme, trend belirleme, momentum, aşırı alım ve satım gibi konularda çeşitli sinyaller verir. Ayrıca hisse senedinin trend gücünü de fiyatın yönü açısından analiz etmeye yarayan birçok bilgiyi bu göstergeler sayesinde öğrenmek mümkündür.

Parabolik SAR indikatörü de grafik analizinde kullanılan önemli araçlardan biridir. Bu indikatörün kullanım amacını, hesaplamasını, grafiğini okuma ve yorumlama detaylarını öğrenmek için gelin, birlikte göz atalım.

Parabolik SAR İndikatörü Nedir?

Parabolik SAR göstergesi J. Wells Wilder tarafından geliştirilen bir indikatördür. Piyasa trendlerini belirlemek ve potansiyel trend değişikliklerini sinyallemek için kullanılan bir teknik analiz aracıdır.

Bu indikatör, yatırımcılar tarafından alım satım kararını destekleyen bir gösterge olarak sıkça kullanılır. Yatırımcılar, Parabolik SAR göstergesi sayesinde trendin yönünü ve fiyattaki potansiyel dönüşleri belirleyebilir.

Uygun çıkış ve giriş noktalarını belirlemek için SAR, durdurma ve geri alma adı verilen yöntemi kullanır. Yatırımcılar ayrıca parabolik durma ve geri dönüş, parabolik SAR veya PSAR göstergesine başvurarak analizi daha da detaylandırabilir.

Parabolik SAR Nedir?

Parabolik SAR, alış satış analizini güçlendiren bir indikatördür. Bu gösterge temelde durdurma ve tersine çevirme sinyalleri için kullanılır. Teknik yatırımcılar trendleri ve geri dönüşleri tespit etmek için bu indikatörden faydalanır.

Temelde gösterge, fiyat grafiğinin üzerine yerleştirilmiş nokta sistemini kullanır. Noktaların grafiğe göre bulunduğu konum bir analiz imkânı sağlar. Aynı şekilde noktaların birbirine göre bulundukları konum da bir başka analiz hakkında bilgi verir. Noktalar ters döndüğünde bir geri dönüş demektir.

Ancak SAR’daki geri dönüş sinyali fiyatta da bir geri dönüş demek olmayabilir. Parabolik SAR’ın tersine çevrilmesi yalnızca fiyat ve göstergenin kesişmesi anlamına gelir.

Parabolik SAR Nasıl Çalışır / Mantığı Nasıl İşler?

Parabolik SAR göstergesi grafikte varlığın fiyatının üzerinde veya altında görünür. Bir dizi nokta formunda olan bu indikatörde noktaların arasındaki mesafe de değişkendir.

Grafikte, fiyat hareketi görülen varlığın çevresinde bu noktacıkları görmek mümkündür. Varlığın fiyat grafiğinin üzerinde görülen bir dizi nokta hissenin düşüş eğilimine geçtiğini ifade eden analizi destekler.

Grafiğin altında yer alan noktalar ise hissenin yükseliş eğiliminde olduğuna dair analizlerde kullanılır. Noktacıkların birbirine yakınlaşması hareketin yönüne dair hızı hakkında bilgi verir.

Yakın konumlanan noktacıklar hareketin yönünün yavaşladığını gösterir. Aynı şekilde noktacıklar grafiğe doğru yaklaşırsa yükselişten düşüşe veya düşüşten yükselişe doğru bir dönüş olacak şeklinde analiz edilir.

Parabolik SAR Hesaplaması

Grafikte PSAR indikatörünü kullandığınız zaman unutmamanız gereken en önemli nokta SAR ve fiyat grafiğinin konumları hakkındadır. Başlangıçta SAR yükseliyorsa ve fiyat, indikatörün altında bir kapanışa sahipse trendin aşağı yönlü olma ihtimali artar. Bu noktada düşen SAR (DPSAR) formülü kullanılır.

Fiyat düşen SAR değerinin üzerindeyse o zaman yükselen formüle (YPSAR) geçmeniz gerekir. Yükselen PSAR ile düşen PSAR matematiksel formülasyonda birbirinden biraz farklıdırlar.

Aşağıda SAR hesaplaması için kullanılan formülleri aktardık. Ancak bundan önce formüldeki kısaltmaların anlamlarını sıralayalım:

  • YPSAR: Yükselen PSAR
  • DPSAR: Düşen PSAR
  • HF: Hızlanma Faktörü (0,02'den başlar ve uç noktanın yeni bir düşük (düşen SAR) veya yüksek (yükselen SAR) her seferinde 0,02 artarak maksimum 0,2'ye kadar artar.)
  • AN: Aşırı Nokta, mevcut düşüş trendindeki en düşük dip (düşen SAR) veya mevcut yükseliş trendindeki en yüksek zirve (yükselen SAR)

Formüller ise şu şekildedir:

  • YPSAR = Önceki PSAR + [ Önceki HF (Önceki AN-Önceki PSAR) ]
  • DPSAR = Önceki PSAR − [ Önceki HF (Önceki PSAR-Önceki AN) ]

Parabolik SAR Grafiği Nasıl Okunur ve Yorumlanır?

Grafiğin teknik analiz disiplininde okunması için uygulanabilecek bazı adımlar şu şekildedir:

  • Yüksek ve düşük değerleri (AN’lar) kaydederek fiyatı en az beş veya daha fazla dönem boyunca izleyin.
  • Fiyat artıyorsa formüldeki önceki PSAR değeri olarak bu beş dönemden en düşük olanı kullanın. Fiyat düşüyorsa bu dönemlerin en yüksek seviyesini başlangıç önceki PSAR değeri olarak kullanın.
  • İlk etapta 0,02'lik Hızlanma Faktörü kullanın ve her yeni aşırı yüksek (yükselen) veya düşük (düşen) için 0,02 artırın. Maksimum HF değeri 0,2'dir.
  • Yüksek - düşük fiyatlar, SAR, Aşırı Nokta (AN) ve Hızlanma Faktörü’nün (HF) dönem dönem izlenebildiği bir elektronik tablo kullanmak, takip açısından idealdir.

SAR İndikatörü Örneği

SAR, fiyat hareketinin altında veya üstünde noktalar olarak gösterilir. Bu noktalar, piyasanın yönüne dair bilgi verir.İndikatör, trend yönünü takip eden ve trend değişikliklerinde pozisyon değiştirmeyi öneren bir sistem olarak işlev görür.

Örnek olarak bir hisse senedi fiyat grafiğine SAR indikatörü eklediğimizi varsayalım. Buna göre bakmamız gereken ilk husus fiyat hareketleridir:

  • Eğer noktalar fiyatın altındaysa ve yukarı doğru hareket ediyorsa bu bir yükseliş trendi sinyali olabilir.
  • Noktalar fiyatın üstündeyse ve aşağı doğru hareket ediyorsa bu bir düşüş trendi sinyali olabilir.

Yatırımcılar PSAR noktalarını takip eden zarar durdurma emirlerini ayarlamak için de kullanır. Örneğin, bir hisse senedinin fiyatı artıyor ve aynı zamanda PSAR da yükseliyorsa bu bir çıkış olarak kullanılabilir. Burada PSAR noktalarının uzun olması da önemlidir. Fiyat PSAR’ın altına düşerse uzun işlemden çıkış sinyali olarak algılanabilir.

Bir yatırımcıysanız en iyi sonucu elde etmek için tek indikatörle yetinmemeniz gerekir. Sağlıklı bir analiz için en doğru yöntem, birçok farklı disiplini bir arada uygulamaktır. Başarılı yatırımcılar parabolik gösterge, ortalama yön endeksi (ADX) ve hareketli ortalama (MA) veya trend çizgilerini bir arada kullanarak bir analiz dizilimi elde eder.

Parabolic Trend Ne Demek?

Parabolic trend, belirli bir dönem içinde piyasadaki en yüksek getirileri sağlayabilen eğilimleri ifade eder. SAR göstergesi, parabolik trendin devam edip etmeyeceği hakkında tahminler ve analizlerde kullanılır. Bu nedenle en sık tercih edilen indikatörlerden biridir.

Hisse senedi yeni bir yükseliş veya düşüş trendine geçtiğinde ve bu geçiş ivmeli olduğunda parabolik SAR noktalarının arası birbirinden uzak olur. Bir sonraki geçişe yaklaştıkça tekrar yakınlaşmaya başlar. Böylelikle hisse hakkında bir bilgi sahibi olabilir ve bu bilgiyi diğer teknik analiz enstrumanları ve temel analiz bilgileriyle birleştirerek alım satım kararı verebilirsiniz.

Parabolic SAR İndikatörünün Avantajları ve Eksik Yönleri

PSAR hareketi emtianın fiyatına bağlı değildir. Fiyat başlangıçta artıyor ancak daha sonra yana doğru hareket ediyor olabilir. Bu noktada fiyattaki yatay harekete rağmen PSAR yükselmeye devam edecek demektir. Fiyat düşmese bile bir noktada geri dönüş sinyali üretilecektir.

PSAR'ın geri dönüş sinyali oluşturmak için fiyatı yakalaması yeterlidir. Bu nedenle göstergedeki ters sinyal, fiyatın tersine döndüğü anlamına gelmez.

PSAR, bir varlığın her hareketinde fiyatının karşısına doğru yeni bir sinyal üretir. Gösterge, büyük fiyat hareketlerinin yatırımcıların önemli kazançlar elde etmesine olanak sağladığı trend piyasalarında en etkili şekilde çalışır.

Her zaman açık olan PSAR indikatörü, sürekli sinyaller üretir. Bu nedenle önemli bir trend mevcut değilse birçok sinyal düşük kalitede olabilir. Bu nedenle analizi, farklı araçlarla desteklemek gerekir.

Genel olarak Parabolik SAR indikatörünün sağladığı avantajları ve eksik yönlerini aşağıdaki tabloda karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz:

Artıları

Eksileri

Trend yönünde net sinyaller sunar.

Yüksek volatiliteye sahip piyasalarda yanıltıcı sinyaller verebilir.

Görsel olarak takip edilmesi kolaydır.

Trend olmayan veya yatay piyasalarda etkisiz kalabilir.

Yüksek trend dönüş noktalarını etkili bir şekilde sinyalleme yeteneği vardır.

Tek başına kullanıldığında sınırlı bir analiz sunar.

Yatırımcıların trend yönünde pozisyon almasına yardımcı olur.

Zararı durdurma (stop-loss) seviyelerini belirlemede faydalıdır.

Son Makaleler
Hesap Aç   0212 367 37 77
Bilgi Formu X
Bir hata oluştu, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz! Form iletilmiştir, teşekkürler.
Bilgi Formu