ÜNLÜ & Co Araştırma Ekibi, Türkiye ekonomisi ve borsa piyasalarına yönelik 2025 yılı öngörülerini paylaştı. Raporda 2025 yılının yavaşlayan ekonomik büyüme, düşen ancak hala yüksek seyreden enflasyon, güçlü Türk lirası ve jeopolitik gelişmelerin piyasalara etkisi ile şekilleneceği belirtiliyor.
Ekonomik büyümenin %2,5 seviyelerinde ılımlı bir seyir izlemesi beklenirken enflasyonun 2024 yılındaki %44,4 seviyesinden 2025 yılında %28,5'e gerilemesi öngörülüyor. Bu süreçte sıkı para politikasının kademeli olarak gevşetilmesi ve yıl sonuna kadar politika faizinin mevcut %47,5 seviyesinden %32,5'e düşürülmesi bekleniyor.
Rapora göre dezenflasyonun sağladığı makroekonomik istikrar ve beklenen faiz indirimleri, hisse senedi piyasasında pozitif bir yıl geçirilmesini destekleyebilir. Ancak yüksek faiz oranlarının para piyasası fonlarını cazip hale getirmesi nedeniyle hisse senetlerindeki kazançların sınırlı kalması bekleniyor.
Öngörülere göre para piyasası fonlarının %45-49 oranında getiri sağlaması beklenirken, BIST 100 Endeksi'nin 2025 yılı için hedefi 14.067 puan olarak belirlendi. Bu da mevcut seviyelere göre yaklaşık %43’lük bir artış potansiyeline işaret ediyor.
2025 yılı, Türkiye’nin lehine olabilecek jeopolitik gelişmelere de sahne olabilir. Özellikle Suriye'deki rejim değişikliği ve Donald Trump’ın ABD başkanlığına dönüşü gibi faktörlerin, Türkiye-ABD ilişkilerinde iyileşme sağlayabileceği değerlendiriliyor. Bu iyileşme, F-35 programı ve S-400 yaptırımları gibi konularda iş birliğinin önünü açabilir.
Bölgesel istikrar açısından da Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail-Hamas çatışmasının sona ermesiyle birlikte, Türkiye’nin bölgedeki ekonomik ve diplomatik fırsatları değerlendirmesi bekleniyor. Ancak, Suriye’deki istikrarsızlık ve YPG konusundaki görüş ayrılıkları temel risk faktörleri olarak öne çıkıyor.
Raporda bankacılık, telekom ve gıda perakendeciliği gibi TL yoğunluklu sektörlerin 2025 yılında da tercih edilmeye devam edileceği vurgulanıyor. Buna karşın ihracatçı ve dövize bağımlı sektörlerin, TL’nin reel olarak değer kazanması nedeniyle kâr marjlarında baskı yaşayabileceği ifade ediliyor.
Bu nedenle 2025 yılında hisse seçiminin daha kritik hale geleceği belirtiliyor. TL yoğunluklu hisseler, 2024 yılında güçlü performans gösterdiği için bu sektörde doğru hisse seçiminin önemli olduğu vurgulanıyor.
Raporda, güncellenen makroekonomik varsayımlar doğrultusunda BIST 100 Endeksi için 12 aylık hedefin 14.067 puan olarak revize edildiği ve bunun yaklaşık %43’lük bir yükseliş potansiyeline işaret ettiği belirtiliyor.
ÜNLÜ & Co Araştırma Ekibi, model portföyde de değişiklikler yaptı. Türkiye Sigorta ve Yapı Kredi portföyden çıkarılırken yerine Akbank, Anadolu Sigorta, Aselsan ve Bim eklendi.
Güncel model portföy ve potansiyel getiri beklentileri şu şekilde:
Raporun tümüne göz atmak için tıklayın.
Tofaş, Stellantis Group ile yaptığı hisse alım sözleşmesi kapsamında tüm koşulların yerine getirildiğini ve 400 milyon Euro tutarındaki ödemenin tamamlandığını duyurdu. Böylece Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’nin tüm hisseleri Tofaş’a devredildi.
Rekabet Kurumu, Tofaş ve Stellantis NV birleşmesini şartlı onayladı. Gelişme, Tofaş hisseleri açısından pozitif değerlendiriliyor.
Akbank, toplam 748 milyon dolarlık yeni sendikasyon kredisi aldı. Kredinin maliyeti önceki döneme göre düşerken yenileme oranı %122 oldu.
Tüpraş’ın (TUPRS), ABD ve G7 yaptırımları nedeniyle geçici olarak durdurduğu Rus menşeli Ural petrolü ithalatına yeniden başladığı iddia edildi.
Enerjisa Dağıtım’ın tamamına sahip olduğu iştiraki Enerjisa Müşteri Çözümleri A.Ş., EPDK tarafından toplayıcılık lisansı aldı.
Arçelik, global büyüme ve verimlilik stratejileri doğrultusunda İtalya’daki operasyonlarına yönelik önemli bir dönüşüm planını devreye alıyor.