Geçtiğimiz hafta Aselsan'ın bilançosuyla başlayan 3Ç24 finansal sonuç dönemi, 15 Ekim ile 11 Kasım tarihleri arasında devam edecek.
ÜNLÜ & Co takibindeki şirketler için yapılan tahminler, bankacılık sektöründe yıllık bazda %48, çeyreklik bazda ise %21 oranında net kâr daralmasına işaret ederken finans-dışı şirketlerde %19 oranında çeyreklik net kâr artışı ve %36 FAVÖK büyümesi öngörülüyor.
Bankacılık sektöründeki şirketlerin, 3Ç24'te %21 çeyreklik ve %48 yıllık düşüşle toplam 54,2 milyar TL net kâr açıklamaları bekleniyor.
TL kredi mevduat makasındaki artışın yardımıyla bankaların swaplara göre düzeltilmiş net faiz marjının ortalama 72 baz puan genişlemesi öngörülüyor. Ancak net risk maliyetinin, takipteki alacak oluşumunun hızlanmasıyla çeyreklik 100 baz puan artarak 91 baz puana yükseleceği düşünülüyor.
Ticari kazançlardaki düşüşe rağmen swap maliyetlerindeki azalmayla ticari zarar, bir önceki çeyrekteki 45,4 milyar TL’den 2,6 milyar TL'ye gerileyecek gibi görünüyor. Ayrıca komisyon gelirlerinde %13 çeyreklik ve %103 yıllık artış beklenirken faaliyet giderlerinde %13 çeyreklik büyüme öngörülüyor.
Sektördeki kredi ve mevduat büyümeleri sırasıyla %8 ve %9 seviyesinde gerçekleşti. Vakıfbank ve TSKB'nin çeyreklik bazda kâr artışı sağlaması beklenirken Garanti'nin büyük özel bankalar arasında en düşük kâr daralmasını yaşayacağı düşünülüyor. İş Bankası ve Yapı Kredi ise çeyreklik bazda en büyük kâr düşüşlerini kaydedecek gibi görünüyor.
Finans-dışı şirketlerin 3Ç24’te FAVÖK'lerinin çeyreklik %36 artması ve net kârlarının da %19 oranında yükselmesi bekleniyor. Bu durum, finansal olmayan şirketler açısından pozitif bir tablo çizerken bazı şirketler ise özellikle faaliyet alanlarına göre farklı performanslar gösterebilir.
MLP Sağlık, tıbbi tedavilerde yapılan fiyat düzenlemelerinin etkisiyle çeyreklik bazda çift haneli net kâr artışı açıklayabilir. Ayrıca Turkcell ve Türk Telekom'un, mobil ve sabit geniş bant hizmetlerine yapılan fiyat artışlarından fayda sağlayarak güçlü bir performans sergilemesi bekleniyor.
Erdemir'in faaliyet kârlılığının, sektörde devam eden olumsuzluklar nedeniyle zayıf olması bekleniyor. Türk Traktör ve Coca-Cola İçecek'in ise hacim düşüşü ve marj daralması nedeniyle daha zayıf sonuçlar açıklayabileceği öngörülüyor. Bu şirketler, yılın üçüncü çeyreğinde zorlu piyasa koşullarından olumsuz etkilenmiş gibi görünüyor.
Araştırma raporunu detaylı bir şekilde incelemek için tıklayın.
Kordsa, İtalyan kompozit üreticisi Microtex Composites S.r.l.’deki kalan %39’luk azınlık hissesini 34,9 milyon euro karşılığında satın alma kararı aldı.
Mahmut Akten, Ekonomim gazetesine verdiği röportajda Türkiye ekonomisi, kredi piyasaları ve para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu
Devamını OkuyunTofaş, Stellantis Group ile yaptığı hisse alım sözleşmesi kapsamında tüm koşulların yerine getirildiğini ve 400 milyon Euro tutarındaki ödemenin tamamlandığını duyurdu. Böylece Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’nin tüm hisseleri Tofaş’a devredildi.
Rekabet Kurumu, Tofaş ve Stellantis NV birleşmesini şartlı onayladı. Gelişme, Tofaş hisseleri açısından pozitif değerlendiriliyor.
Akbank, toplam 748 milyon dolarlık yeni sendikasyon kredisi aldı. Kredinin maliyeti önceki döneme göre düşerken yenileme oranı %122 oldu.
Tüpraş’ın (TUPRS), ABD ve G7 yaptırımları nedeniyle geçici olarak durdurduğu Rus menşeli Ural petrolü ithalatına yeniden başladığı iddia edildi.